Wymagany termin ważnosci paszportu i formalności wizowe

Bangladesz, Bhutan, Indie, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tybet


 

 

Podstawowym dokumentem jaki trzeba mieć przy sobie jest paszport z ważną wizą.

BANGLADESZ

PASZPORT Ważny minimum 6 miesięcy od daty planowanego opuszczenia Bangladeszu.

WIZA W Polsce brak ambasady, najbliższa jest w Hadze.

Obywatele krajów, w których nie ma ambasady Bangladeszu dostają wiże na granicy (na lotniskach), koszt 50 USD.
Na granicy otrzymuje się wizę jednokrotną, ważną do 30 dni.

BHUTAN

PASZPORT Ważny minimum 12 miesięcy od daty planowanego opuszczenia Bhutanu.

WIZA  Nie trzeba rozstawać się z paszportem. Kontrahent załatwi korespondencyjnie promesę wizy, którą odbiera się na granicy.

INDIE

PASZPORT Ważny minimum 6 miesięcy od daty składania wniosku wizowego, z dwoma wolnymi stronami.

WIZA Wizę można uzyskać w Ambasadzie Republiki Indii w Warszawie lub przez Internet.

Jeśli nie chcesz samodzielnie zmagać się z procedurami związanymi z wyrobieniem wizy indyjskiej, skorzystaj z obsługi firmy pośredniczącej. Będzie można wypełnić dokumenty po polsku i zapłacić w złotówkach.

Współpracujemy w tym zakresie z firmą AINA Travel Sp. z o.o., która na koszty pośrednictwa udziela naszym klientom specjalnego rabatu w wyskości 15%
Przez AINA załatwisz zarówno e-wizę - ważna do 2 miesięcy (cała procedura drogą elektroniczną), jak i tradycyjną wizę z ambasady wklejaną do paszportu.

link do strony z wnioskiem o wizę indyjską  AINA - wiza do INDII

KOD do wpisania w koszyku zakupowym uprawniający do zniżki to STREFAWYPRAW15 

Jeśli wolisz występować o wizę samodzielnie, to masz dwie drogi:

1. Wiza wbijana do paszportu w Ambasadzie Indii w Warszawie. Wypełniony wniosek wizowy podpisany osobiście przez aplikującego, zdjęcie, potwierdzenie rezerwacji biletu lotniczego, paszport i dowód wpłaty przekazu pieniężnego należy złożyć w firmie BLS w Warszawie. Szczegółowe informacje są dostępne na stronie http://www.blsindiavisa-poland.com/

2. E-visa przez Internet. Wniosek można złożyć samodzielnie korzystając z anglojęzycznej indyjskiej strony rządowej https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html


Przebywanie na terenie Indii bez ważnej wizy jest traktowane jako poważne wykroczenie, a cudzoziemcy na okres prowadzonego dochodzenia podlegają zatrzymaniu w areszcie.

W przypadku utraty paszportu i otrzymania nowego dokumentu podróży istnieje obowiązek uzyskania nowej wizy na dalszy pobyt i/lub wyjazd z Indii.

NEPAL

PASZPORT Ważny minimum 6 miesięcy od daty planowanego opuszczenia Nepalu.

WIZA Na lotnisku w Kathmandu i na lądowych przejściach granicznych w Kakarvitta, Birganj, Kodari, Belahia, Jamunaha, Mohana, Gaddachauki

Formularz wizowy można wypełnić online. formularz wizowy - wiza turystyczna
koszt: 25 USD - wiza jednokrotna do 30 dni

PAKISTAN

MSZ odradza wyjazdy do Pakistanu
ze względu na wysoki stopień zagrożenia atakami terrorystycznymi.

PASZPORT Ważny minimum do końca ważności wizy.

WIZA W ambasadzie w Warszawie. Formalności wizowe są skomplikowane i długotrwałe.
koszt: 40 USD - wiza jednokrotna, 75 USD - wielokrotna, 15 USD - tranzytowa jednokrotna, 30 USD tranzytowa dwukrotna.

SRI LANKA

PASZPORT Ważny 6 miesięcy od daty planowanego zakończenia wizyty.

WIZA Przez Internet lub na lotnisku po przylocie.
Strona internetowa z wnioskiem wizowym po angielsku
Potwierdzenie przyznania wizy przychodzi mailem, płatności dokonuje się przelewem.
koszt: 30 USD wiza dwukrotna do 30 dni przez internet, 35 USD wiza dwukrotna na lotnisku
dzieci do 12 roku życia za darmo

TYBET

PASZPORT Ważny 6 miesięcy od daty planowanego zakończenia wizyty.

WIZA Po uzyskaniu wizy chińskiej w ambasadzie Chin w Warszawie można starać się o zezwolenie na wjazd do Tybetu.

 


INFORMACJE DODATKOWE: o przelotach | o szczepieniach | o ubezpieczeniu | o zakwaterowaniu

 

 


 

W Polityce prywatności dowiedz się więcej o sposobie i zakresie przetwarzania Twoich danych osobowych oraz o celu używania cookies.

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.